بگذارید از اینجا شروع کنیم که تمام ادیان الهی مردم را به سوی خداپرستی دعوت میکردند و مردم را با جهان پس از مرگ آشنا مینمودند که در آن جهان، مردم به دو گروه بهشتی و جهنمی تقسیم خواهند شد و کسانی در آن دنیا ظفرمند و پیروز خواهند بود که در این دنیا، پروردگار خود را به خوبی عبادت کرده باشند. از این رو پیامبران در هر عصر و دورهای طبق آنچه خداوند مشخص و معین کرده بود مردم رابرای عبادت خداوند راهنمایی میکردند.
پیامبر اسلام حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) نیز پس از آنکه در سن چهل سالگی و در غار حرا به پیامبری مبعوث شد و پس از آنکه خداوند آیات نماز بر قلب مبارکش نازل کرد، مردم را به برپا داشتن نماز هدایت نمود. همانطور که قبلا هم گفتیم هر کدام از ادیان آسمانی به طریق خاصی مردم را به عبادت خوداوند سوق میدادند، دین اسلام نیز نماز را به عنوان زینت این دین که آخرین دین از ادیان آسمانی است قرار داده و آن را مایه افتخار دین اسلام دانسته است. چرا که ما با خواندن نماز به طور مستقیم و بدون هیچ واسطهای میتوانیم با معبود خود صحبت کنیم. پس اسلام کاملترین دین است و طبق روایتی از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) زینت دین قرار داده شده است: «ان لکل شی ء زینة و زینة الاسلام الصلوة الخمس… ترجمه: براستی برای هر چیزی زینتی است و زینت اسلام نماز های پنجگانه می باشد.» [1]
اما نکته دوم که از آن میتوانیم به عنوان آثار و برکات نماز نام ببریم کمک خواستن از نماز است. انسان در بسیاری موارد دچار مشکلاتی میشود که برای برطرف کردن آن به هر کسی رو میزند و دست خود را دراز میکند حال آن که خداوند به صراحت در سوره بقره به ما یاد داده است که برای برطرف شدن مشکلاتمان همواره از صبر و نماز کمک بخواهیم: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ [بقره/153] اى كسانى كه ايمان آوردهايد، از شكيبايى و نماز يارى جوييد»
امام صادق (علیه السلام) در روایتی فرمودند که هرگاه جدّشان امیرالمومنین (علیه السلام) مشکلی برایشان پیش میآمد به نماز متوسل میشدند: ««کان علی اذا اهاله امر فزع قام الی الصلاة ثم تلاهذه الآیة (واستعینوا بالصبر والصلوة؛هنگامی که مشکل مهمی برای علی (علیه السلام) پیش می آمد به نماز برمیخاست, سپس این این آیه را تلاوت می فرمود: «واستعینوا بالصبر والصلوة».
چه خوب است در زندگی از دستورات قرآن پیروی نماییم تا به آثار و برکات آن در نیا و آخرت نائل شویم. (انشالله)
پینوشت:
[1]. جامع الاخبار, ص 72[2]. تفسیر نمونه: ج 1 , ص 219