خوب است قبل از توضیح مطلب، در ابتدا واژه تقلید را توضیح دهیم. تقلید به معنای پیروی کردن است. متأسفانه عدهای از افراد که میانه خوشی با علوم دینی و هر نوع علمآموزی ندارند، به محض شنیدن اهمیت و ضرورت تقلید، آن را به تمسخر گرفته و میگویند: «تقلید کار میمون است»
دوستان خوب اگر با چنین شخصی مواجه شدیم، چگونه باید او را قانع کنیم و او را از نادانی نجات دهیم؟ جواب بسیار آسان است. در اینجا باید با توضیح اینکه تقلید مختص پیروی کردن در مسائل دینی نیست و به همه زندگی انسان مربوط میشود، میتوان به راحتی طرف مقابل را با واقعیت آشنا کرد. به این صورت که : همه افراد بشر در همه جا از کسانی که در یک علم یا فن تخصص پیدا کردند، تقلید و پیروی میکنند. به عنوان مثال یک شاگرد مکانیک در ابتدا از استاد خود دقیقا تقلید میکند و همه کارهای او را مو به مو انجام میدهد. یک شاگرد نجار و آهنگر و … همه و همه به همین طریق عمل میکنند. حالا شما تصور کنید اگر این افراد تقلید نمیکردند آیا میتوانستند کار خود را به خوبی انجام دهند؟ پس با همین مثال ساده متوجه میشویم که تقلید کردن نه تنها چیز بدی نیست بلکه در یادگیری ما نقش بسیار زیادی دارد.
نکته دوم اینکه اگر یک شاگرد دقیقا همین کارهایی را انجام بدهد که استاد وی به او گفته، مثلا تنظیم چراغهای اتومبیل را دقیقا طبق دستور استادکار خود انجام دهد در این صورت اگر عیب و ایرادی پیدا شد کسی به شاگرد کاری ندارد و مسئولیت این کار با همان استادی است که دستور میداد.
حالا که با این مسئله آشنا شدیم به بحث تقلید در مسائل دینی میپردازیم. ببینید در مسائل دینی نیز ما میدانیم که تکالیفی از جانب خداوند بر گردن ما گذاشته شده است. اما کیفیت دقیق آن را نمیدانیم. پس در اینجا هم عقل به ما میگوید باید به سراغ کسانی برویم که در این راه علم بدست آورده و صاحب نظر شدهاند.
انشاء الله مسائل بعدی در باب تقلید را در پست آینده ادامه خواهیم داد.